Αρχική έκθεση 1998 - 2010
Αρχική έκθεση 1998 - 2010

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Λίνδου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Φεβρουάριο του 1998 με στόχο να διαφυλάξει και να προβάλει τα εξαιρετικά κειμήλια της συλλογής της Ενορίας Λίνδου. Το μουσείο στεγάστηκε στο βόρειο πρόσκτισμα του Ι. Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου που αναστηλώθηκε για τον σκοπό αυτό από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ανέλαβε επίσης την επιμέλεια της έκθεσης και την ανάδειξη των κειμηλίων, με υπεύθυνο αρχαιολόγο και επιμελητή τον αείμνηστο Θοδωρή Αρχοντόπουλο.

Καθώς η Συλλογή Κειμηλίων της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Λίνδου αποτέλεσε στις αρχές του 21ου αιώνα τμήμα του υπό υλοποίηση Δικτύου Χριστιανικών Μουσείων & Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος (Ε.Μ.Ι.) της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ανατέθηκε το 2010 στο Πολιτισμικό Εργαστήρι ΑΕΝΑΟΝ η εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης επανέκθεσης.

Σκοπός της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που θα συνέδεε πραγματικά και νοηματικά τον ιερό ναό με τον εκθεσιακό χώρο και θα παρουσίαζε μέσω της συλλογής τον θρησκευτικό πολιτισμό του ναυτικού οικισμού της Λίνδου. Το θέμα της έκθεσης επρόκειτο να αποτελέσει υποενότητα του κεντρικού θέματος του Δικτύου καθώς το μουσειολογικό του σενάριο εκτυλίσσεται εξελικτικά σε όλους τους κόμβους του Δικτύου. Η μελέτη επανέκθεσης ολοκληρώθηκε το 2011 με την ουσιαστική συνδρομή της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Επανέκθεση
Επανέκθεση

Η υλοποίηση των εργασιών επανέκθεσης πραγματοποιήθηκαν καθώς το Ε.Μ.Ι. της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου χρηματοδοτήθηκε από το τοπικό πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader+. Η εκτέλεση όλων των επιμέρους εργασιών υλοποίησης, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013, πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Πολιτισμικού Εργαστηρίου ΑΕΝΑΟΝ, το οποίο και υλοποίησε μεγάλο μέρος τους.

Η Επανέκθεση Κειμηλίων Συλλογής Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Λίνδου άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την άνοιξη του 2015.