«Ο ναός της Παναγίας είναι κτισμένος στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλλο, ο οποίος απαντά συχνά στη Ρόδο. Από τις κεραίες του σταυρού η ανατολική, νότια και βόρεια κεραία είναι σχεδόν ισομήκεις, ενώ η δυτική κεραία έχει μεγαλύτερο μήκος, ώστε να σχηματίζεται ανισοσκελής σταυρός στην κάτοψη. Οι κεραίες καλύπτονται με κτιστές καμάρες. Στο σημείο συναντήσεως των καμαρών αυτών επικάθηται ημισφαιρικός τρούλλος. Εξωτερικά η στέγη καλύπτεται με κοίλα κεραμίδια.

Το εσωτερικό μήκος του ναού, μη συμπεριλαμβανομένης της αψίδας του Ιερού Βήματος, είναι 15.60μ. Το μέγιστο εσωτερικό πλάτος είναι 10.85μ., μετρούμενο από της εσωτερικής παρειάς του βορείου τοίχου της βορείας κεραίας μέχρι την αντίστοιχη παρειά του νότιου τοίχου της νότιας κεραίας του ναού. Το εσωτερικό πλάτος της ανατολικής κεραίας είναι 6.00μ., ενώ το αντίστοιχο της δυτικής είναι 6.50μ.

Στο μέσον της νότιας κεραίας ανοίγεται θύρα (πλάτους 1.20μ.), καθώς και στην αντίστοιχη θέση της βόρειας κεραίας (πλάτους 1.23μ.). Επίσης, στο μέσον της δυτικής πλευράς του ναού, ανοίγεται μια θύρα (πλάτους 1.25μ.), η οποία αποτελεί και την κύρια είσοδο του ναού. Εντύπωση προκαλεί η σχεδόν παντελής έλλειψη παραθύρων – εκτός ελαχίστων, μικρών διαστάσεων-, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του ναού να είναι σκοτεινό.

Το δάπεδο του ναού καλύπτεται με χοχλάκιΔημοφιλής τεχνική στην νησιωτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στην οποία χρησιμοποιούνται βότσαλα για την πλήρη κάλυψη επιφανειών (κυρίως δαπέδων). Με τα βότσαλα διαμορφώνονται διάφορα σχέδια όπως φυτικά μοτίβα, σχήματα, ζώα κ.α., το οποίο φέρει ωραία διακοσμητικά σχέδια.»

Περιγραφή του Δρ. Ιωάννη Βολανάκη, Έφορου Αρχαιοτήτων στο: Βολανάκης Ι., Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου Ρόδου  αρχιτεκτονική, τοιχογραφίες, Ρόδος 1998, σ.22.