Ο όρος «Εκκλησία» αρχικά σήμαινε το σύνολο των χριστιανών πιστών, σήμερα όμως, η λέξη αυτή χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και για το κτίριο που στεγάζει τις τελετές της χριστιανικής λατρείας. Αντίθετα με αντιλήψεις άλλων θρησκειών, ο ναός για τους χριστιανούς δεν αποτελεί κατοικία του Θεού, αφού Αυτός σύμφωνα με τη βιβλική διδασκαλία, είναι πνεύμα, απεριόριστος από τον τόπο και το χρόνο. Με άλλα λόγια ο Θεός δεν έχει ανάγκη από ανθρώπινες κατασκευές για να υπάρξει μέσα σε αυτές. Η εκκλησία λοιπόν είναι ένας ιερός χώρος, όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί, όχι μόνο για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και για να εξαγνίσουν την ψυχή τους καλλιεργώντας την αγάπη τους για το Θεό και να ενωθούν μαζί του. Έτσι, η παρουσία τους στις θρησκευτικές τελετές, δεν περιορίζεται στην παθητική ακρόαση ύμνων και ψαλμών, αντίθετα γίνεται ενεργή με προσευχή και μετάνοια.

Στην Ελλάδα, το πλήθος των ναών μέσα σε οικισμούς αλλά και στην ύπαιθρο, καθώς και η κεντρική θέση τους, αντανακλά τη σημασία τους στην ορθόδοξη κοινωνία της. Οι μικρές διαστάσεις τους, αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της Oρθοδοξίας, που αντιλαμβάνεται το Θεό κοντά στον άνθρωπο και τον προβάλει περισσότερο ως πανάγαθο και ελεήμονα, πάρα σαν τιμωρό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η παρουσία τους είναι άμεσα συνδεμένη με όλα τα στάδια της ζωής των χριστιανών και τις σημαντικότερες στιγμές τους. Στο ναό το βρέφος λαμβάνει το Άγιο Βάπτισμα και γίνεται μέλος της εκκλησιαστικής κοινότητας, ενώ αργότερα σαν ενήλικας, στο ίδιο μέρος ευλογείται ο γάμος του. Όταν φεύγει από τη ζωή, εκεί τελείται η κηδεία του, καθώς και οι επιμνημόσυνες δεήσεις τα επόμενα χρόνια. Η εκκλησία ωστόσο, αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο, «φάρο» για κάθε δύσκολη στιγμή, όπου ο άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει θάρρος και πίστη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής, επικαλούμενος τη Θεια βοήθεια

Μιας όμως και βρισκόμαστε στη Λίνδο, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, δεν θα ήταν άσκοπο να αναφέρουμε ότι τα κατάλευκα ερημοκκλήσια, κτισμένα σε όρμους ή λόφους των ελληνικών νησιών, χρησιμοποιούνται και ως φάροι στην ναυσιπλοΐα, καθώς ξεχωρίζουν από μακριά μέσα στο μεσογειακό τοπίο.