Σύμφωνα με την προφορική παράδοση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Λίνδου είχε παραμείνει χωρίς αγιογράφηση, αφού κανείς δεν τολμούσε να απευθύνει αίτημα για την αγιογράφηση του ναού στο Γενικό Διοικητή Hasan Kapetan που ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός. Χάρη στην ευστροφία του Επιτρόπου της Λίνδου Γεωργίου Χαριστάκη, οι απαγορεύσεις άρθηκαν, η άδεια δόθηκε και η εικονογράφηση του ναού έγινε πραγματικότητα. Πώς; Ο Χαριστάκης σκέφτηκε πως ο Hasan Kapetan θα είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον δεκάχρονο μοναχογιό του και αξιοποίησε αυτό το στοιχείο για να απαλύνει την σκληρότητά του.

Πήρε ένα μεγαλωμένο από την οικογένειά του αρνάκι, το έπλυνε με περισσή φροντίδα, κρέμασε στον λαιμό του ένα μικρό κουδούνι και έβαψε τα μάτια του με διπλούς κύκλους στο αγαπημένο οθωμανικό κόκκινο χρώμα, όπως και τα νύχια του. Όλοι θαμπωμένοι από την ομορφιά και την χάρη του ζώου το αποκάλεσαν «το αρνάκι της Παναγίας». Έπειτα ναύλωσε μια βάρκα και κατευθύνθηκε στην πρωτεύουσα του νησιού έχοντας μαζί του το αρνάκι, με σκοπό να το δωρίσει στον γιό του Hasan Kapetan. Έτσι κι έγινε και ο ενθουσιασμός του μικρού παιδιού έδωσε μεγάλη χαρά στον πατέρα που θέλησε να ευχαριστήσει τον Χαριστάκη. Τον ρώτησε λοιπόν από που είναι και αν χρειάζεται κάτι η κοινότητά του, κι εκείνος αποκρίθηκε ότι είναι από την Λίνδο και ότι χρόνια περιμένουν την απαιτούμενη άδεια για να υλοποιηθεί η αγιογράφηση του ναού της Παναγίας. Έτσι ο Διοικητής έδωσε την άδειά του και τα έργα εικονογράφησης του ναού ξεκίνησαν.

Σήμερα στη θύρα της βόρειας κεραίας μας σώζεται επιγραφή που αναφέρει τον Χαριστάκη, καθώς και τον Συμαίο αγιογράφο Γρηγόριο που επιμελήθηκε το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού.

«Ανιστορήθη ούτος ο θείος και πάνσεπτος ναός της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου της εν Λήνδω δια σηνδρομής του σοφολογιωτάτου διδασκάλου κυρίου Δημητρίου· δαπάνης δε πάντων των ευσεβών Χριστιανών· αρχιερατεύοντος μεν του Πανιερωτάτου κυρίου Καλληνίκου επιτροπεύοντος μεν του τιμιωτάτου κυρ Γεωργίου τουπίκλην Χαριστάκη εν έτει σωτηρίω ΑΨΟΘ (1779) κατά μίνα Ιούνιον χείρ Γρηγορίου του από Σύμης.»