Κεντρική σελίδα  |  diadrastiko Πειρατές και κουρσάροι στις Ελληνικές Θάλασσες
main Κουρσάροι Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι Έλληνες Κουρσάροι Οι πειρατές στη λογοτεχνία Πειρατικά λιμάνια σταθμοί

Πειρατές και κουρσάροι στις Ελληνικές Θάλασσες

Ένα συναρπαστικό ταξίδι σε θάλασσες και λιμάνια, παρέα με καραβοκύρηδες, πειρατές και κουρσάρους ξεκινά! Η εμφάνιση της πειρατείας στις ελληνικές θάλασσες ανάγεται στην προϊστορική εποχή, σχεδόν ταυτόχρονα με την απαρχή της ναυσιπλοΐας και συνεχίστηκε σχεδόν αδιάκοπα μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η δραστηριότητα αυτή, γνώρισε κατά διαστήματα μεγάλη έξαρση, κάνοντας τα θαλάσσια ταξίδια ιδιαίτερα επισφαλή, ενώ οδήγησε σε εγκατάλειψη ή αφανισμό παράκτιους οικισμούς, αλλά και ολόκληρα νησιά. Πειρατές κάθε εθνικότητας και θρησκεύματος: Άραβες, Έλληνες, Τούρκοι, Φράγκοι, κ.α., εξοπλισμένοι με δικά τους καράβια καραδοκούσαν σε διάφορα σημεία, προτιμώντας τους απόμερους όρμους και τις σπηλιές των νησιών του Αιγαίου. Από εκεί παρακολουθούσαν την κίνηση στη θάλασσα και επιτίθονταν αδιακρίτως σε όποιο καράβι περνούσε κοντά από τα λημέρια τους. Άρπαζαν ό,τι μπορούσαν: εμπορεύματα, ανθρώπους ακόμα και το ίδιο το πλοίο ενώ στη συνέχεια πουλούσαν τη λεία τους συνήθως σε λιμάνια, όπου υπήρχε οργανωμένη αγορά πειρατείας. Η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε λίγο πριν την ελληνική επανάσταση, πολλά εμπορικά πλοία εξοπλίζονταν ακόμα και με κανόνια, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις ληστρικές επιδρομές των πειρατών.

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ 1 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ 2 ΜΑΧΗ Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΤΙΤΣ  ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ 1 ΠΕΙΡΑΤΕΣ 2 ΧΑΡΤΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ASSASSIN'S CREED IV BLACK FLAG 1 ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ASSASSIN'S CREED IV BLACK FLAG 2 ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
ΚουρσάροιΟ Θεός Αγαπάει το ΧαβιάριΈλληνες ΚουρσάροιΟι πειρατές στη ΛογοτεχνίαΠειρατικά Λιμάνια & Σταθμοί