Κεντρική σελίδα  |  diadrastiko Το λαθρεμπόριο και το σπάσιμο των ναυτικών αποκλεισμών
main Το σπάσιμο των Ισπανογαλλικων αποκλεισμών Λαθρεμπόριο- Κοντραμπάντο

Το λαθρεμπόριο και το σπάσιμο των ναυτικών αποκλεισμών

Το λαθρεμπόριο αποτελεί μια συνηθισμένη διαχρονική και παγκόσμια πρακτική, που ανθίζει κυρίως σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Οι λαθρέμποροι, προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολογία και τους δασμούς, διακινούν παράνομα τα αγαθά τους, προς όφελός τους και παράλληλα εις βάρος του κράτους. Η κερδοφόρα όμως αυτή δραστηριότητα, επιφέρει αυστηρές ποινές, καθώς αποτελεί μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τη χώρα, εντός της οποίας γίνεται.

Ωστόσο υπήρξαν φορές που η πράξη αυτή ενθαρρύνθηκε επίσημα από το κράτος, στα όρια του οποίου πραγματοποιούταν. Παράδειγμα αποτέλεσαν οι περιπτώσεις ναυτικού αποκλεισμού σε περίοδο πολέμου, στο πλαίσιο του οποίου, επιβαλλόταν σε μια χώρα, από μια άλλη, η απαγόρευση της κίνησης στα λιμάνια της. Τότε, η λαθραία διακίνηση προϊόντων με το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού, ήταν σωτήρια για την πληττόμενη χώρα, καθώς την εφοδίαζε με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και οπλισμό για την άμυνά της. Έτσι, εκτός από κερδοφόρα επιχείρηση, η παράνομη αυτή δραστηριότητα, αποδείχθηκε σε περιόδους πολέμου, αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

 ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ  ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΤΖΗΣ  ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ  ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΣΕΜΠΕΚΟ, ΤΥΠΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  CONTRABAND  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ  ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΟΝΤΑΜΠΑΝΤΖΗΔΕΣ  ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Λαθρεμπόριο- ΚοντραμπάντοΤο σπάσιμο των Ισπανογαλλικων αποκλεισμών