Γνωρίστε τους κόμβους του Δικτύου

 Λίνδος

«Η Θεία Λατρεία, ο Ναός, η Ναοσκευή και οι Καραβοκύρηδες της Λίνδου»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Λίνδου στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελεί τον δεύτερο κόμβο του Δικτύου που τέθηκε σε λειτουργία. Το μουσείο καθώς και ο Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου είναι επισκέψιμος.

 Χουρμαλί

«Τα Μυστήρια και το τελετουργικό  της Εκκλησίας»

«Η Μητρόπολη Ρόδου στο πέρασμα των αιώνων»

Το Μητροπολιτικό Μουσείο στο συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου Χουρμαλί στην πόλη της Ρόδου αποτελεί τον κεντρικό κόμβο του Δικτύου μας. Οι παρεμβάσεις στο χώρο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο.

 Φουντουκλί

«Η Αρχιτεκτονική των Ναών της Ρόδου»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο πρόκειται να υλοποιηθεί στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Φουντουκλί. Οι παρεμβάσεις στο χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Ι. Ναός είναι επισκέψιμος.

 Υψενή

«Μοναστικές κοινότητες και πνευματικότητα»

Ο μουσειακός χώρος θα στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα της Ι. Μονής Παναγίας Υψενής. Δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο είναι επισκέψιμη η Ι. Μονή Παναγίας Υψενής, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Λάρδος, δυτικά του οικισμού της Λίνδου.

 Σκιάδι

«Λαϊκή θρησκευτική παράδοση»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονή Παναγίας Σκιαδενής δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Επισκέψιμη είναι η Ι. Μονή η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, πλησίον του χωριού Μεσαναγρός.

 Μεσαναγρός

«Παλαιοχριστιανική Ρόδος»

Ο μουσειακός χώρος στον Ι. Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου θα περιλαμβάνει τον ιερό ναό της Θεοτόκου καθώς και την επισκέψιμη ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, στο χώρο της οποίας βρίσκεται. Και οι δύο χώροι είναι επισκέψιμοι ως μνημεία, δεν έχουν όμως ακόμη υλοποιηθεί οι προτεινόμενες ενέργειες.

 Ι.Μ. Τσαμπίκας

«Ένα Προσκύνημα με Πανορθόδοξη Εμβέλεια»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τσαμπίκας βρίσκεται στην Αρχάγγελο της Ρόδου. Αποτελεί τον πρώτο κόμβο του δικτύου που τέθηκε σε λειτουργία και είναι επισκέψιμος.

 Κρεμαστή

«Θαύματα και Θαυμάσια»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ι. Ναού της Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή πρόκειται να κατασκευαστεί στον χώρο του παλαιού κωδωνοστασίου, ωστόσο στην παρούσα φάση είναι επισκέψιμος μόνο ο Ι. Ναός σε καθημερινή βάση.

 Θάρρι

«Αγιογραφία, Μυσταγωγούσα Τέχνη»

- Απεικόνιση λειτουργικών αντικειμένων στην θρησκευτική ζωγραφική»

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Ι. Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ που βρίσκεται στο Θάρρι της Ρόδου, στην ενδοχώρα της νήσου και νοτιοδυτικά του χωριού Λάερμα, είναι υπό υλοποίηση. Ο μουσειακός χώρος είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να είναι επισκέψιμος τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο είναι επισκέψιμο το συγκρότημα της Ι. Μονής και το Καθολικό της, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα κατάγραφου ναϊκού μνημείου, από τα σημαντικότερα της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.

 Ασκληπειό

«Ο Κύκλος της Αποκάλυψης»

Ο μουσειακός χώρος βρίσκεται στο Ασκληπειό της Ρόδου, στην ενδοχώρα της νήσου. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώς και το υπάρχον μουσείο, κατόπιν εναρμονισμού του με τις προδιαγραφές του Δικτύου. Ο ναός καθώς και το υπάρχον μουσείο είναι επισκέψιμα.

 Αρνίθα Aγ. Φιλήμωνας

«Προφορική παράδοση και δοξασίες»

Το Μουσείο της Ι. Μονής Αγίου Φιλήμονα, βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρνίθα, στο νότιο τμήμα της νήσου. Ο μουσειακό χώρος δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ωστόσο είναι επισκέψιμος ο ιερός Ναός του Αγίου Φιλήμονα.